Článek 3

Hnojivo z hymzího trusu se zázračnými účinky

Když se řekne organické hnojivo tak každému z nás vytane na mysli kobylinec či slepičinec. Nyní se na Českém trhu snaží prosadit HNOJÍK.CZ se svým hmyzím trusem vyráběných v Severních Čechách.

Kontaktovali jsme HNOJÍK.CZ abychom zjistili pro Vás více informací.

Chitin v jiném hnojivu nenajdete

Hnojivo se chlubí repelentními účinky na škůdce a nemoci rostlin. Tyto účinky potvrzují jejich zákaznící na facebookové skupince MÁME RÁDI HNOJÍK.CZ.  Tuto látku má pouze hmyzí trus, protože je zodpovědný za pevnost krovek brouků a je příměsí v hnojivu díky svlíkání larev, které je obsahují ve své kůžičce. Právě tito mouční červi vyrábějí tento hmyzí trus.  Půdní bakterie jsou schopné Chitin zpracovat a umožní rostlině ho vstřebat svými kořeny. Díky tomuto hnojivu jste tedy schopni se zbavit většiny škůdců jako jsou mšice, molice, svilušky, krytonosec, lalokonosec, puklice, třásněnka. Zákaznící popisují takřka i nemožné jako je vyléčení šárky švestek či zbavení se vrtule ořechové opakovaným postřikem stromů.  Čtení příspěvká na zmíněné FB skupince je vážně poutavé.

 

Glanzkaefer

Jak se sbírá hmyzí trus

Larvy potemníka moučného žijí v pšeničných otrubách a jak zdroj vody se jim dává ke zkrmění ovoce a zelenina.  Za pár týdnů takového života je možné začít prosévat hmyzí bobky tj. hmyzí trus. To hnojivo Vás zaujme tím jak je příjemné na omak, nezapáchá. Připomíná hrubou mouku. Vyrobit 1L takového hnojiva trvá tisícům larev přes měsíc.

 

Porovnání s ostatními hnojivy

Základní látky jako je dusík, fosfor či draslík jsou obsaženy v podobné koncentraci jako jsou ve slepičím trusu, nebo žižalím vermikompostu. Navíc ale obsahuje zmíněný Chitin a křemičitany a tisíce dalších prospěšných látek.  Všimnete si že rostliny budou celkové díky těmto látkám o dost pevnější a mohutnější než s ostaními hnojivy. Také při aplikaci si nemusíte úzkoslivě hlídat dávku, protože Výhoda hmyzího trusu je také v neutrálním PH (nespáli kořeny ani listy rostlin). Stačí tedy posypat, polít či postříkat v libovlné koncentraci bez obav o zdraví rostlin. Doporučné dávkování je 15ml posypu kolem plodové zeleniny, či 5-15ml hmyzího trusu v 1 litru vody na zálivku.

K uvolňování živin dochází postupně a dlouhodobě. Hnojivo je možné používat celý rok. Jeho zapracování do půdy zlepšuje její  tepelné a vzdušné vlastnosti i půdní strukturu. Rostliny tak lépe prokoření. Hmyzí trus podporuje život v půdě, zvyšuje podíl humusu a přispívá k větší úrodnosti. Používá se také jako urychlovač kompostovacích procesů.

 

Použijte na všechny rostliny od kaktusů po jabloně

Hmyzí trus je vhodný na všechny rostliny. Můžete aplikovat na pokojové rostliny, zahradní plodiny, trávník či kaktusy asukulenty, Stromy jehličnaté i listové spolu s keři ho také milují.

 

 

Způsoby aplikace a dávkování

Hnojivo je jemný sypký materiál připomínající mouku. Hnojit se může například posypem na zeminu .To se hodí na trávníky či záhony zahradních rostlin. Doporučená dávka je 1 polévkové lžíce k plodové zelenině jako je rajče či okurka (1L hnojiva na 67 rostlinek). Sypké hnojivo se po závlaze začně rozkládat a dlouhodobě vyživovat přihnojené rostliny. U kořenové zeleniny je doporučena malá čajová lžička na rostlinku velice sporadicky během roku.

 

 

Nemocné a napadné rostliny je dobré hnojit výluhem. Správné je je při tomto postupu část výluhu (vody) použít na postřik a zbytek (voda s usazeninou hnojiva) vylít jako zálivku ke kořenům. Síla výluhu je 1 polévková lžíce hnojiva na 1L vody. Případně půlka lžíce hnojiva a půlka lžíce svleček. Takový výluh je správné použít 2-3 dny po sobě. Čtvrtý den by měl být již patrný výsledek.

 

U zdravých rostlin v květináčích stačí 1 čajová lžička hnojiva na 1L vody v zálivce.