Svilušky

svilušky

Obsah

Svilušky - nejčastější škůdci ovocných dřevin

(Bryobia)

Svilušky jsou malí hmyzí škůdci, kteří se živí šťávami z rostlin. Jsou velmi malé, dorůstají asi 0,5 až 1 mm a mohou být bílé, hnědé nebo žluté barvy. Svilušky často naleznete na spodní straně listů, větví a plodů rostlin, kde sáním šťáv způsobují poškození rostliny.
 
Svilušky se mohou vyskytovat na mnoha druzích rostlin, včetně květin, bylin, zeleniny a ovocných stromů. Mezi druhy svilušek patří například sviluška obecná, sviluška pavoučí, sviluška chmelová, sviluška ovocná a sviluška tabáková.
 
Samičky svilušek kladou vajíčka, ze kterých se vyvíjejí v dospělé jedince. Sviluška může mít 4 až 6 generací za rok a vajíčka přezimují i v tuhé zimě. Svilušky mohou také přenášet choroby z jedné rostliny na druhou.
 
Se sviluškami je potřeba bojovat hned od začátku, jinak riskujete poškození rostlin a mizivou úrodu. Přesnější ochranu rozebereme níže, ale patří sem aplikace insekticidů, použití biologických prostředků (hmyz) a fyzické odstraňování rostlin a postižených částí.
Sviluška chmelová

Sviluška ovocná

Sviluška ovocná je jedním ze 140 druhů svilušek, který parazituje hlavně na ovocných stromech. Najdeme ji na jabloních, hrušních, slivoních, vinné révě. Dospělí jedinci dorůstají 0,5 až 0,5 mm, jsou červeně zbarvení. I tato sviluška má nejméně 4 generace ročně. 

Zimní vajíčka jsou zbarvená červeně a jsou kladena na spodní stranu listů. Jarní a podzimní vajíčka jsou zbarvena žlutozeleně až červeně a jsou také kladena na spodní části listů. Sviluškám dělá dobře suché a teplé počasí. Jejich přirozeným nepřítelem jsou draví roztoči z rodu Typlodromus pyri.

Sviluška chmelová

Další velmi rozšířenou sviluškou je sviluška chmelová a nenechte se mýlit, že parazituje jen na chmelu. Svilušku chmelovou najdete totiž i na ovoci, třeba na jahodníku.

Sviluška chmelová (Tetranychus urticae) původně žila jen na území Evropy a Asie, ale dnes je rozšířena po celém světě. Sviluška chmelová škodí na chmelu, okurkách, malinách, vinné révě, bramborách a dalších plodinách. Parazituje na listech, které požírá, a většinou je schována na spodní straně listů.

Svilušky x molice

Molice

Molice stejně jako svilušky parazitují na listech rostlin a sají jejich šťávu.  Zatímco svilušky patří pod roztoče (čeleď) a pavoukovce (podřád), molice patří pod mšicosavé a polokřídlé. To by ale samo o sobě nebylo tak zajímavé pro zahrádkáře, mnohem důležitější je to, že zatímco svilušky preferují suché a teplé prostředí, molice milují přemokřenou půdu. Z toho vycházejte, když se chcete těchto škůdců zbavit.

V obou případech vám pomůže likvidovat napadené rostliny, použít insekticidy, nebo přirozené nepřátele těchto škůdců, anebo pomůže Hnojík se svlečky z moučných červů – viz dále.

Svilušky na pokojových rostlinách

Svilušky napadají kromě venkovních rostlin i ty pokojové, zejména v suchých bytech, protože toto prostředí jim vyhovuje. Poznáte to podle toho, že lístky na spodní straně rostlin budou drobně skvrnité a postupně budou až stříbřité nebo bronzovité. Silněji napadené listy hnědnou, usychají a opadávají. Rostlina může pod náporem svilušek i zcela uhynout.

I doma je potřeba rostliny kontrolovat, napadené listy odstraňovat, svilušky mechanicky likvidovat, postříkat insekticidem, nebo si pořídit dravého roztoče. Ale i v domácích podmínkách můžete použít Hnojík a roztok z něj.

Svilušky na pokojových rostlinách - pravidelná kontrola

Svilušky na okurkách

Svilušky se často objevují na okurkách, a opět ze spodní strany listů. Proto doporučujeme pěstovat okurky na rámech nebo sítích, aby se neplazily po zemi. Okurky nejvíce poškozuje sviluška chmelová, která má zelenou barvu. Je sice viditelná pouhých okem, ale má asi 0,5 mm. Listy poškozují larvy i dospělci. Stejná sviluška se vám může na zahradě přestěhovat i na rajčata, papriky nebo fazole.

Nejlepší prevencí je kupovat odolnou sadbu, vysazovat okurky dostatečně daleko od sebe, dostatečně je zalévat a v případě napadení použít roztok Hnojíku se svlečky, který při častějším použití dokáže svilušky zcela zlikvidovat.

Pěstování okurek na síti

Svilušky postřik a domácí postřik na svilušky

Existuje mnoho insekticidů, které jsou však škodlivé jak pro člověka, tak pro zvířata a přírodu, takže se jim spíše vyhněte. Potom můžete použít domácí postřik našich babiček – mýdlovou vodu, kterou postříkáte rostliny. Hodí se na menší množství rostlin a při menším napadení, protože ani mýdlo není zcela neškodné, zejména pro plody rostliny.

Ideálním postřikem na svilušky je roztok Hnojíku se svlečky z moučných červů, které dodá rostlinách jakoby vakcinaci pomocí obsaženého chitinu a ony se pak budou moci samy bránit škůdcům.  

Někteří škůdci jsou více odolní, jako právě svilušky, molice, smutnice, a pak je potřeba obsah chitinu navýšit. V takovém případě doporučujeme přidat k Hnojíku i svlečky.

V případě invaze je vždy nejlepší dostat co nejdříve chitin do rostliny, a tak necháme Hnojík se svlečky louhovat, aby se látky dostaly do vody, a tímto výluhem se rostliny celé polijí/zalijí/postříkají. Tím dostanou látky přes listy i kořeny nejrychleji do těla. Většinou stačí tři takové zálivky během týdne, aby se dostavil ten správný účinek.

Někdo používá výluh jen ze svleček, který dokáže škůdce zabít. Má to neblahý vliv na jejich „střeva“. Asi jako kdybychom my lidé pili slanou vodu. Takže puklice nebo svilušky pak můžete najít popadané kolem rostlin.  Záleží na kondici rostliny. U špatných rostlin bude start imunitního systému samozřejmě horší. Čím lepší je stav rostliny, tím jistější bude účinek. Je to o důvod více k tomu, abyste udržovali své rostliny v dobré kondici. 

Zdroje:

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zajímavé odkazy

Sviluška – Wiki

Sviluška ovocná – Agromanual