Okrasné stromy

Okrasné stromy

Obsah

Okrasné stromy a keře do zahrady

Málokdo dnes chce mít zahradu čistě užitkovou a okrasné stromy prostě do zahrady patří. Nebojte se experimentovat, ale zároveň vybírejte takové, které se do vaší zahrady hodí, zahrada splňuje jejich požadavky na půdu, stanoviště, vlhkost, zálivku anebo zimní podmínky.

V následujícím textu vám představíme ty nejkrásnější okrasné stromy a keře. Z nich můžete vybírat anebo se podívat i na jednotlivé články o těchto rostlinách, které vám přinesou doplňující informace.

Nezapomeňte na to, že okrasné stromy byste měli používat s citem a spíše jako solitéry, protože například stříbrný smrk ve větším množství vám po letech zahradu zcela zaroste a prakticky nikde nebudete mít slunné místo. Stejně tak vysoké jehličnaté stromy často přerostou i střechu domu, což je nutné zvážit v případě, že chcete v budoucnu instalovat solární panely.

Okrasné keře díky své menší velikosti můžete volit i jako živý plot nebo obrubu záhonů. Ale i okrasné keře budou pěknými solitérními kusy, pokud máte například menší zahradu.

Čilimník - varieta Bloosom Ruby

Okrasné stromy listnaté

Okrasné stromy listnaté zkrášlují zahradu na jaře – pučícími listy a barevnými květy, přilákávají do zahrady hmyz, v létě a na podzim na nich mohou dozrávat různé plody (podle druhu) a na podzim vám omámí postupným zbarvováním listů do podzimních barev – žluté, oranžové, červené a nakonec hnědé. Mají jen jednu nevýhodu – protože listy většinou opadávají, budete je muset shrabat (ale zato je můžete použít například do kompostu nebo na zazimování choulostivých rostlin). A jaké listnaté stromy si pořídit?

  1. Javor (Acer): Existuje mnoho druhů javorů s různými tvary listů a barvou podzimního listí. Javor japonský je například známý pro své krásné, do červena zbarvené listy a atraktivní tvar koruny.

  2. Magnolie (Magnolia): Magnólie nabízí krásné a vonné květy na jaře a její výhodou je to, že většina druhů je stálezelená, to znamená, že jí neopadávají listy.

  3. Třešeň (Prunus): Okrasné třešně jsou nejen krásné na jaře, kdy kvetou, ale mohou mít i atraktivní podzimní barvy. Stejně tak mívají plody, které ovšem nejsou jedlé. Dekorativnost si však ponechávají a vy budete mít dokonalý pohled do zahrady.

  4. Bříza (Betula): Bříza má kůru s bílým povlakem a působí velmi elegantně. Břízy, stejně jako ostatní okrasné stromy, doporučujeme vysazovat opravdu jen jako solitéry, dorůstají totiž poměrně velké výšky. Zajímavým kultivarem je například bříza himalájská, které se v našich podmínkách daří a je plně mrazuvzdorná.

Bříza himalájská - Betula jacquemontii

Okrasné stromy jehličnaté

Existuje také mnoho krásných jehličnatých okrasných stromů, které můžete zahrnout do své zahrady. Tyto stromy jsou obvykle odolné a jejich zelené jehličky jsou v zahradě celoročně vidět. Zde je několik populárních jehličnatých okrasných stromů:

  1. Jedle (Abies): Jedle jsou elegantní stromy, které budou okrasou každé zahrady. Existuje několik odrůd s různými tvary a velikostmi. Při výběru se řiďte zejména velikostí své zahrady, aby časem jedle nepřerostla do neúnosných poměrů.

  2. Smrk (Picea): Smrky jsou často vysazovány pro svůj kuželovitý tvar a krásné jehlice. Některé odrůdy mají atraktivní modrý nebo stříbrný odstín.

  3. Cykas (Cycas): Cykasy jsou statné stromy s vodorovně rozloženými větvemi a jehlicemi. U nás se běžně pěstuje cykas japonský.

  4. Borovice (Pinus): Jedle jsou běžné jehličnaté stromy s dlouhými jehlicemi. Existuje mnoho odrůd, včetně těch s modrým odstínem nebo kompaktním růstem.

5. Modřín (Larix): Modříny jsou zajímavé tím, že shazují své jehlice na podzim. Mají lehké zelené jehlice a jsou vhodné pro chladnější oblasti.

6. Túje (Thuja): Túje jsou oblíbené pro svůj stálezelený charakter a schopnost tvořit živé ploty. Existuje několik odrůd s různými tvary.

7. Cypřišek (Chamaecyparis): Cypřišky mají jemné jehlice a jsou dostupné v různých tvarech a velikostech. Některé odrůdy mají atraktivní barvy, jako je zlatá nebo modrá.

Při výběru jehličnatých okrasných stromů do zahrady je důležité vzít v úvahu velikost zahrady, klimatické podmínky a půdu. Místní zahradnictví nebo odborníci na zahradničení vám pravděpodobně poskytnou vyčerpávající rady, díky kterým budete schopni zvolit ty nejkrásnější jehličnany do své zahrady.

Smrk pichlavý - Picea pungens

Okrasné stromy do malých zahrad / Okrasné stromy do 3 m

Do malých zahrad si také rádi pořizujeme okrasné stromy či keře. Zde je potřeba dbát na celkovou velikost zahrady a velikost/výšku, do které je schopen dorůst vybraný strom či keř. U keřů nebude problém vybrat nějaký vhodný, u stromů bude výběr složitější, ale dokážeme vám pomoci.

Pro malé zahrady je důležité vybírat okrasné stromy a keře, které mají kompaktní růst, dobře reagují na řez a nebudou příliš dominovat celému prostoru.

Okrasné stromy pro malé zahrady

  1. Javor dlanitolistý (Acer palmatum): Tento druh javodu je kompaktní a má krásné listy, což je ideální pro malé zahrady. Roste poměrně pomalu.

  2. Javor japonský (Acer japonicum): Tento druh javoru má velmi kompaktní růst a atraktivní listy.

  3. Magnólie hvězdovitá / Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata): Tato magnólie má nízký růst a překrásné, vonné květy.
  4. Sakura ozdobná (Prunus serrulata ‚Kanzan‘): Třešně s kompaktním růstem jsou skvělou volbou pro malé zahrady. Sakura ozdobná je jedním z druhů těchto třešní. Kultivar „Kanzan“ je středně velký, na jaře kvete nádhernými růžovými květy, listy jsou lesklé a na zimu opadávají.

  5. Hloh (Crataegus viridis ‚Winter King‘): Hlohy jsou kompaktní a mají krásné květy a podzimní plody. Tyto plody mohou na rostlině přetrvávat do zimy, a tak jsou nejen okrasou zahrady, ale také potravou pro nestěhovavé ptáky.

Okrasné keře pro malé zahrady

  1. Škumpa (např. Rhus chinensis): Škumpy jsou kompaktní keře a mají krásné květy.

  2. Brslen Fontuneův (Euonymus fortunei ‚Emerald ‚n‘ Gold‘): Tento keř má pestré listy a je nenáročný na pěstování.

  3. Ruj vlasatá (např. Cotinus coggygria ‚Royal Purple‘): Ruje mají atraktivní listy a jsou dostupné v různých velikostech – většinou dorůstají do 3 metrů, maximální výška některých odrůd je 5 metrů.

  4. Bambus (Bambusoideae): Některé druhy bambusu jsou nenáročné a dobře se hodí do malých zahrad. I menší trs bambusu vytvoří na zahradě krásnou solitéru.

  5. Okrasné trávy (např. Pennisetum setaceum ‚Rubrum‘): Trávy – ačkoliv se nejedná o keře – mohou dodat zahradě zcela jinou texturu a zajímavost. Jsou však náročné na zazimování, protože nesnesou mráz ani přílišnou vlhkost.

  6. Vřes (např. Calluna vulgaris): Vřesy jsou kompaktní keříky s pestrými květy a jsou vhodné i pro ty nejmenší zahrady. Jsou výborné jako solitéry, nebo jako okrasné keříky na skalce, mohou sloužit jako obruba záhonů a dají se dokonce pěstovat v nádobách, v nichž nezmrznou ani přes zimu.

Podzimní trvalky vřes

Okrasné stromy na kmínku

Některé stromy a keře je možné roubovat na kmínek, a tak vytvářejí zajímavý kontrast k ostatním stromům na zahradě. Z jehličnatých se na kmínek běžně roubují smrky, borovice, jedle, cypřišky, cedry, tisovce a další. Jedním z takových nádherných kousků je například cypřišovec Leylandův (Callitropsis x leylandii), který vznikl křížením dvou druhů – Chamaecyparis nootkatensis (cypřišek nutkajský) a Cupressus macrocarpa (cypřiš velkoplodý). Můžete jej pěstovat na slunci i ve stínu, snese spíš sucho než přemokření a mrazuvzdorný je to -23 °C.

Z listnatých se na kmínku pěstuje třeba javor mléč, který má mnoho různých kultivarů s různě zbarvenými listy. Ale také se dá na kmínku pěstovat kalina – například Viburnum „Eskimo“, prodává se jako koule na kmínku, je potřeba ji tvarovat, ale zase se vám odmění obrovskými bílými květy na jaře.

Kalina

Zdroje:

Nákup na eshopu

Další zajímavé články