(Sinapis)
S pojmem hořčice jste se určitě setkali, minimálně když si kupujete párek v rohlíku, tradiční otázka bývá, zda ho chcete s kečupem, nebo s hořčicí.
Hořčice je ale původně název pro bylinu nebo rostlinu, která patří do čeledi brukvovité a velmi se podobá řepce olejce. Je to jednoletá rostlina, která má široké využití – jednak jako medonosná rostlina, jež přilákává včely a další opylovače, jednak se její semena zpracovávají v potravinářském průmyslu právě na různé typy hořčic, které se podávají nejen k párku v rohlíku, ale k mnoha jiným pokrmům.
Kromě hořčice seté, která je právě vhodná na výrobu plnotučné a dalších hořčic, existuje ještě hořčice polní/rolní, která je spíše plevelem, ale také slouží včelám, čmelákům a motýlům jako zdroj potravy. Bohužel tato se nedá využít ani jako pícnina neboli krmivo pro hospodářská zvířata, protože dráždí jejich zažívací trakt.
Hořčice setá (Sinapis alba) je rostlina, která se pěstuje pro semena, ze kterých se vyrábí hořčice. Říká se jí i hořčice bílá nebo bělohořčice setá.
Jak hořčice setá vypadá
Jak se tento typ hořčice pěstuje
Hořčice setá je pěstována hlavně pro výrobu hořčice, ale je také využívána jako zelené hnojení nebo pícninová plodina. Je důležité dodržovat správné postupy pěstování a poskytovat rostlinám potřebné podmínky pro pěstování, abychom dosáhli dobré kvality semen.
Celkový habitus rostliny: Dorůstá obvykle do výšky 30–80 cm. Má vzpřímený a rozvětvený vzhled. Rychle roste a dobře se přizpůsobuje různým typům půd.
Listy: Listy hořčice polní jsou střídavé, peřenodílné a mají zubaté okraje. Jsou podobné listům hořčice seté.
Květy: Květy hořčice polní jsou světle žluté až sytě žluté barvy. Stejně jako u hořčice seté jsou květy uspořádány v hroznech.
Plody: Plodem jsou šešulky, které obsahují semena. Semena jsou kulatá a mají hnědou barvu.
Hořčice polní je plevelná rostlina, která se může vyskytovat v zemědělských plodinách (nejčastěji obilí) a neobdělávaných oblastech. Rostlina je známá svou schopností rychle kolonizovat nevyužitá místa. Vzhledem k její schopnosti rychlého růstu a adaptace je hořčice polní považována za nežádoucí rostlinu na polích, kde bere živiny pěstovaným plodinám.
Výroba plnotučné hořčice zahrnuje několik kroků, a to zejména zpracování a mletí hořčičných semen. Na hořčici jsou potřeba obvykle aspoň tyto dvě suroviny:
Hořčice se pak vyrábí následujícím postupem: Hořčičná semena jsou mleta najemno. Mletá semena se smíchají s octem a dalšími přísadami podle receptury. Někdy se přidává i sůl a cukr. Směs se ponechá kvasit, aby došlo k rozvoji typické chuti a aromatu. Fermentace trvá několik dní až týdnů. Když je dosaženo požadované chuti, směs je zahřáta, aby se enzymy zničily a fermentace je zastavena. Hotová hořčice se balí do sklenic nebo lahviček a připravena k distribuci.
Kromě plnotučné hořčice existuje na trhu mnoho jiných druhů hořčice. Záleží na konzistenci, hrubosti namletí i přidaných přísadách. Některé z druhů jsou tyto:
Dijonská hořčice: Její základní ingrediencí jsou bílá hořčičná semena, víno (často bílé) a ocet. Dijonská hořčice má hladší konzistenci a jemnější chuť než tradiční plnotučná hořčice.
Alsaská hořčice – tato hořčice je jemně sladká a přidávají se do ní i bylinky. Je jednou z nejjemnějších francouzských hořčic.
A aby nezůstalo jen u slov, přinášíme vám oblíbený recept, kde hořčici využijete na 100 %.
Co budete potřebovat:
Příprava marinády: V misce smíchejte plnotučnou hořčici, dijonskou hořčici, olivový olej, med, česnek, čerstvý tymián, sůl a pepř. Tato směs bude marinádou pro králíka.
Marinace králíka: Kusy králíka položte do hluboké misky nebo pekáče a potřete je marinádou. Ujistěte se, že jsou všechny části králíka dobře pokryty marinádou. Nechte králíka marinovat alespoň 30 minut nebo ideálně přes noc v lednici, aby mohl dobře vsáknout vůni a chuť všech ingrediencí.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Pečení králíka: Přeneste kusy králíka s marinádou do pekáče a pečte v předehřáté troubě asi 45-60 minut nebo dokud maso není měkké a dobře propečené. Během pečení můžete králíka občas přelít marinádou.
Podávání: Jídlo podávejte teplé, ozdobené čerstvým tymiánem. Můžete ho podávat s rýží, bramborovým pyré nebo zeleninovým přílohami podle vaší chuti.
Tento recept poskytuje kombinaci sladké a pikantní chuti díky kombinaci plnotučné a dijonské hořčice a medu.