(Origanum majorana)
Majoránka, celým jménem majoránka zahradní, je bylinka z čeledi hluchavkovitých.
V přírodě roste jako vytrvalá bylina i polokeř, v zahradě ji pěstujeme obvykle jako jednoletou bylinu.
Majoránka je bylina pocházející ze Středomoří a již po tisíce let se používá v kuchyni i v léčitelství. V kuchyni se majoránka často používá jako koření do polévek, omáček, masových pokrmů a salátů.
Majoránka jako bylinka má specifické léčivé účinky, zejména se používá proti bolestem hlavy, trávicím obtížím a menstruačním křečím. Lze ji použít také jako ústní vodu na dezinfekci ústní dutiny a jako přírodní repelent proti hmyzu.
Ve staročeské kuchyni byla majoránka vždy nutnou přísadou zabijačkových výrobků (jelita, bílá a černá polévka), drštkové polévky, bramboračky a bramboráku. Díky blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin (hrách, čočka, fazole, cizrna), zelí nebo i do tučných jídel.
V zimě můžete majoránku přesadit do květináče a umístit ji na chráněné místo, aby byla chráněna před mrazy. Díky tomu se vám podaří pěstovat bylinku jako víceletou.
Když máte svou vlastní úrodu majoránky, můžete ji usušit a skladovat pro pozdější použití. Majoránka se může použít v kombinaci s dalšími bylinkami, jako je například tymián, rozmarýn nebo oregano, abyste si vytvořili dokonalý mix koření pro vaše oblíbené pokrmy.
Majoránkové máslo jako lék pro miminka – toto máslo pomůže i malým miminkům s rýmou a zahleněním. Stačí nechat povolit máslo a vmíchat do něj nadrobno nadrcenou nať majoránky. Důkladně promícháme a nanášíme zezadu na krk miminka, abychom mu uvolnili hleny.
Lehký zeleninový salát s čerstvou majoránkou – smícháme oblíbené druhy zeleniny (rajče, papriky, okurky), přidáme sůl, pepř, olivový olej a pár kapek citronu. Vše ozvláštníme lístky čerstvé majoránky.