Pupava

pupava

Obsah

Pupava - druh rostlin vhodných na skalky i pro léčivé účely

(Carlina)

Rod Pupava (Carlina) zahrnuje několik druhů kvetoucích rostlin, které jsou typické svým vzhledem a květy. Nejznámějšími druhy jsou pupava obecná (Carlina vulgaris), která se spíše využívá pro své léčivé schopnosti, a dále pupava bezlodyžná (Carlina aucalis) a pupava velkoúborná (Carlina acanthifolia), které jsou vhodné pro pěstování na skalkách, zahradách a suchých zídkách.

Jak pupava vypadá

  • Rostlina má buď středně vysokou lodyhu, která může dorůstat až kolem 50-100 cm, nebo nemá lodyhu vůbec (viz pupava bezlodyžnáú¨).
  • Listy jsou tuhé, zelené a mají charakteristický zoubkovitý okraj.
  • Na vrcholu lodyhy vyrůstá květní úbor. Květní úbor je kulovitý a skládá se ze zákrovových listenů (podobných okvětním lístkům), které jsou nápadně ostnité.
  • Uprostřed květního úboru se nacházejí drobné trubkovité květy, které mohou mít barvu od bílé po růžovou.
  • Okvětní lístky květů jsou považovány za trnitě zvětšené listeny.
  • Po odkvětu může být květní úbor ponechán na rostlině a postupně zhnědne, což dodává rostlině dekorativní vzhled.

Celkově jsou květy rodu Pupava známé svými ostnatými listeny, které jim dodávají charakteristický vzhled. Pupava roste v suchých a kamenitých oblastech a často se vyskytuje na travnatých stráních, náhorních planinách a podobných stanovištích.

stemless carline thistle
dry thistle plant growing in the field natural floral background selective focus nom

Pupava obecná

Pupava obecná (Carlina vulgaris) je jedním z druhů rodu Pupava, která se používá především pro léčebné účely, ale lze ji pěstovat i na skalkách jako zajímavý doplněk.

Jak pupava obecná vypadá

  • Pupava obecná je trvalka s robustními lodyhami, které mohou dorůstat výšky až kolem 30-100 cm.
  • Listy jsou pevné, kožovité a mají zoubkovitý okraj. Často jsou nápadně bíle nebo šedě chlupaté.
  • Květní úbor je kulovitý a má charakteristický vzhled s trnitými listeny.
  • Květy jsou trubkovité a mohou mít bílou, světle růžovou nebo fialovou barvu.

Jak se pupava obecná pěstuje

  • Pupava obecná je rostlina přizpůsobená sušším a kamenitým stanovištím, a proto je relativně nenáročná na péči.
  • Stanoviště by mělo být slunné až polostinné, s dobře propustnou půdou.
  • Rostlina preferuje sušší podmínky, takže není nutné ji pravidelně zalévat. Při přebytku vlhkosti může trpět a přílišná zálivka by mohla vést k hnilobě kořenů.
  • Pupava obecná je mrazuvzdorná a odolná vůči chladným teplotám.
  • Rozmnožování se provádí semeny, která se vysévají na podzim nebo na jaře přímo na stanoviště. Semenáče lze později přesazovat na trvalé místo.
  • Rostlina může být použita v přírodních zahradách, skalkách nebo suchých zídkách.

Pupava obecná je krásná rostlina s dekorativními květy a zajímavým vzhledem, která může přinést do zahrady autentický prvek.

thistle flower artistic scene

Pupava bezlodyžná

Pupava bezlodyžná (Carlina acaulis) je dalším druhem rodu Pupava a má specifický vzhled a způsob růstu.

Jak pupava bezlodyžná vypadá

  • Pupava bezlodyžná je nízká a kompaktní trvalka, která tvoří přízemní růžici listů.
  • Listy jsou tuhé, zelené a mají zoubkovitý nebo laločnatý okraj. Mohou být nápadně bíle nebo šedě chlupaté, což je charakteristický znak tohoto druhu.
  • Květní úbor vyrůstá přímo z růžice listů a má podobu kulovitého květenství s trnitými zákrovovými listeny.
  • Květy jsou trubkovité a mohou mít bílou, světle růžovou nebo fialovou barvu.

Jak se pupava bezlodyžná pěstuje

Pupava bezlodyžná je také rostlina, která preferuje slunná až polostinná stanoviště s dobře propustnou půdou. Tato rostlina je více přizpůsobená sušším a chladnějším podmínkám. Je důležité dbát na to, aby půda nebyla příliš vlhká, protože pupava bezlodyžná netoleruje přebytek vlhkosti.

Rozmnožování probíhá zejména semeny, která lze vysévat na podzim nebo na jaře. Semena mohou klíčit za chladných podmínek. Rostlina může být vysazena na okrasných trvalkových záhonech, v skalkách, v alpínských záhonech nebo i na suchých zídkách. Květy pupavy bezlodyžné jsou atraktivní pro hmyz, jako jsou včely a motýli.

Pupava recepty

Z pupavy obecné, ale i z pupavy bezlodyžné si můžete připravit léčivé prostředky. Sbírá se zejména kořen, a to na podzim, když má v sobě staženou veškerou sílu. Snažte se však neponičit všechny rostliny, aby na jaře zase vyrostly. Kořen se sbírá za suchého počasí, vyrýváním například rýčem nebo rycími vidlemi. Suší se na slunci, ale je možné jej sušit i troubě na nízký stupeň, nebo jej nakrájet na menší kousky a sušit v sušičce na ovoce. To, že je suchý, poznáte podle toho, že charakteristicky šustí a láme se.

Kořen se uchovává v čistých sklenicích. Podává se jako prášek, nebo jako odvar (čaj), ale je možné z něj vyrobit i tinkturu.

Čaj – čaj vyrobíte zalitím kousků kořene vroucí vodou, necháte 15 minut louhovat, přecedíte a pijete vlažné. Čaj pomáhá při horečce, čistí krev i ledviny, snižuje vysoký krevní tlak i škodlivý cholesterol.

Tinkturu nejlépe vyrobíte tak, že kousky kořene (nebo prášek) zalijete alkoholem (lihem, vodkou), který má alespoň 40 %, necháte 3 týdny louhovat, můžete občas protřepat. Poté přecedíte přes plátýnko, cedníček nebo třeba kávový filtr, a uchováváte v malých tmavých lahvičkách. Podává se 20 kapek ráno a večer do vody, čaje nebo na kostku cukru při výše uvedených potížích. Tinktura není vhodná pro děti a těhotné a kojící ženy – je to z důvodu obsahu alkoholu.

jars with herbs and tincture books candles on wooden and grey background

Zdroje:

Nákup na eshopu

Další zajímavé články